Wat blijft

Dichter en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer zei het in het tv-programma Zomergasten: ‘Wat een boek tot een goed boek maakt -ook na tientallen jaren- is niet de taal, de personages of zelfs niet het verhaal. Wat blijft, is het decor.’ Vreemd om deze wijze woorden te vernemen van een schrijver waar ik nooit een bladzijde van las. Niet dat hij geen goede boeken zou schrijven. Het probleem is dit: Telkens ik zijn naam lees of hoor, krijg ik een lichte afkeer van de boeken wegens het niet kunnen uitspreken van de naam van de schrijver.

Louis Van den Bergh deed beter. Als 100-jarige ging hij op 29 september de eeuwige jachtvelden in als Aster Berkhof. Hij schonk zichzelf een prachtig decor: een bloeiende aster onder een berk in den hof.

In opdracht van de provincie Oost-Vlaanderen kweken boomchirurgen oude, zeldzame bomen op.  Ze snijden een takje af van de veteranenboom. Na twee tot vier jaar groeit de ent uit tot een volwaardige jonge boom. Als de oorspronkelijke ‘ouder’ dan sterft, wordt een exacte kopie in de plaats geplant.

Eeuwenoude bomen die het eeuwige leven krijgen… Gunnen we mensen niet hetzelfde? Het lijkt eenvoudig: Je neemt een arm, een been, of een stukje van de kleinste teen. Je plant dat stekje in de aarde. Hieruit groeit een volwaardig persoon. Het is niet de oorspronkelijke mens die je voor ogen had, maar je bent al tevreden met een exacte kopie.

Berkhof zei: ‘Ik kan niet verdragen dat er niets overblijft.’ Hierop schreef hij meer dan honderd romans, verhalenbundels, thrillers, reisreportages en jeugdboeken. Ik ben niet zo’n voorstander van klonen, zelfs niet van die van een eeuwenoude boom. Een kopie van Aster Berkhof heb ik niet nodig. Voor mij volstaat het decor.

Wees gerust, Louis. Ik zie je stappen in de Zwitserse Alpen. Het is een lange tocht door de sneeuw. Het ga je goed, professor. En veel geluk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.