Admiraal

Ik ben de wijnstok

Mijn Vader de wijngaardenier

Gij zijt de ranken,

dus blijft in mij, ik blijf in u,

dan vindt Hij vruchten hier.’

Het is twijfelachtig of dergelijke schunnige liedjesteksten vandaag de dag bedekt zouden worden met de mantel der liefde. In mijn kindertijd zong de hele kerk deze woorden nochtans uit volle borst mee. Mijn vriendin en ik floten de noten. De klas zong in canon. Een enkeling, die niet kon fluiten of zingen, kreeg de benijdenswaardige taak de maat aan te geven op het do-staafje van de xylofoon. Vooraan probeerde de meester-dirigent, als een keurig bevelen gevende admiraal, de meute in het juiste ritme te houden. Zo opende begin jaren ’80 op 1 september onze school zijn deuren.

Vandaag nam ik een foto van de admiraal, niet de man, wel de vlinder: de Vanessa Atalanta of admiraalvlinder. De gelijkenis tussen man en vlinder is treffend: een zwart kostuum, in de voorvleugel enkele witte vlekken, een oranjerode band dwars over de vleugel naar de hoek van de binnenrand.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is atalanta-15-1024x826.jpg
Admiraal kostuum | Feestkleding heren | Goedkope Feestkleding |  Versieringen | Feestartikelen | Carnavalskostuums | Feestartikelen4u.nl

De atalanta is de laatste vlinder voor de winter. In september, oktober trekt hij naar Zuid-Europa om te overwinteren. Hij vliegt op grote hoogte –soms ’s nachts- en maakt hiervoor gebruik van de noordenwind. In vijf weken tijd kan hij vanuit Finland de Middellandse Zee bereiken. Het is dus zeer waarachtig dat menig admiraal vanop zijn vloot groepjes trekkende atalanta’s kon gadeslaan. ‘Go, butterflies, Go!’

‘Go, Butterflies, Go!’ is een Nederlandse natuurdocumentaire uit 2007 van cineaste Josephine Hamming over de trektocht van de Vanessa Atalanta. Hierboven zie je de trailer.

Ik zag er een hangen aan de rottende druiven in de tuin. De mannetjes voeden zich overdag met het sap van de druiven. Van de late middag tot de vroege avond verdedigen ze hun territorium. De grenzen van bezet gebied bakenen ze af door het uitvoeren van patrouillevluchten. Met een opwaartse spiraalvlucht verjagen ze andere mannetjes. De volgende dag bezetten ze een nieuw gebied.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is atalanta-11-1024x683.jpg

De tuinvlindertelling van juli 2020 leverde de atalanta’s de hoofdprijs op. Nooit lette ik op het blauw in de vleugels en op de zwarte stippen aan de rand. Het zijn er vier op beide achtervleugels. ‘Neen mevrouw,  geen adjudant, majoor of korporaal. Vier sterren: Mijn naam is admiraal!’

Atalanta, Vanessa atalanta, Heist-op-den-Berg, 27/08/2020, 14.46 u
Zonder brandnetel kan de Atalanta zich niet voortplanten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.